Βρίσκεστε εδώ

Συνεργασίες με Φορείς Κατάρτισης

  • Τα τελευταία χρόνια η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης έχει συνάψει Μνημόνια Συνεργασίας με Φορείς και Οργανισμούς Κατάρτισης. Μέσα από αυτές τις συνεργασίες η ΔΥΠΑ επιδιώκει τη βελτίωση των δεξιοτήτων και την αύξηση της απασχολησιμότητας με στοχευμένες δράσεις κατάρτισης, ανταποκρινόμενος σε συγκεκριμένες ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας.  

  • HUAWEI

    Η ΔΥΠΑ και η HUAWEI ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Α.Ε., στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν τον Δεκέμβριο 2022, συνεργάζονται για την υλοποίηση διαδικτυακού προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης το οποίο προσφέρεται δωρεάν σε άνεργες γυναίκες στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Ε.Κ.Τ.) της εταιρείας.

    Το πρόγραμμα με τίτλο «Βασικές Δεξιότητες Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)», που θα διεξαχθεί μέσω της εταιρείας INTERLEI (International Learning Institute), επίσημου Εκπαιδευτικού Φορέα της HUAWEI ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ A.E., είναι συνολικής διάρκειας εκατό (100) ωρών, απευθύνεται σε 500 εγγεγραμμένες άνεργες γυναίκες, ηλικίας 25 έως 50 ετών και αφορά στην παροχή σύγχρονης εξ’ αποστάσεως κατάρτισης στις επόμενες θεματικές ενότητες: α) Βασικές Δεξιότητες Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και β) Huawei Certified ICT Associate (HCIA) - Datacom.

    Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι ωφελούμενες θα έχουν αποκτήσει βασικές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται στον τομέα των δικτύων και θα έχουν κατανοήσει τις βασικές αρχές δρομολόγησης, μεταγωγής, ασύρματης δικτύωσης, ασφάλειας δικτύου, τις βασικές έννοιες του IPv4, IPv6 και τα βασικά στοιχεία SDN και των αυτοματισμών.

    Η κατάρτιση θα υλοποιηθεί μέσω σύγχρονης πλατφόρμας εκπαίδευσης (online live), ενώ με την ολοκλήρωση κάθε θεματικής ενότητας όλες οι ωφελούμενες θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέρος σε αντίστοιχες δωρεάν εξετάσεις που θα βεβαιώνουν το επίπεδο γνώσεών τους. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, οι καταρτιζόμενες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

    Το πρόγραμμα αρχίζει στις 9/10/2023 και θα ολοκληρωθεί στις 15/12/2023.

    Δείτε εδώ την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

    Δείτε εδώ τα Προσωρινά Αποτελέσματα

    Δείτε εδώ τα Οριστικά Αποτελέσματα

  • MICROSOFT HELLAS S.A.

    O ΟΑΕΔ και η MICROSOFT HELLAS S.A., στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν τον Δεκέμβριο 2021, συνεργάστηκαν για την υλοποίηση εξ’ αποστάσεως προγράμματος σύγχρονης και ασύγχρονης κατάρτισης και πιστοποίησης το οποίο προσφέρθηκε δωρεάν σε 1.000 ανέργους στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Ε.Κ.Τ.) της εταιρείας.

    Το πρόγραμμα με τίτλο «Αναβάθμιση και πιστοποίηση ψηφιακών δεξιοτήτων ανέργων σε icloud υπηρεσίες της Microsoft» υλοποιήθηκε μέσω της εταιρείας INFOLAB, επίσημου Εκπαιδευτικού Φορέα της MICROSOFT HELLAS S.A., και απευθυνόταν σε 1000 εγγεγραμμένους ανέργους, ηλικίας 18 έως 45 ετών.
    Οι ωφελούμενοι άνεργοι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα (1) από τα επόμενα πέντε (5) προσφερόμενα θεματικά αντικείμενα:
    1) Microsoft Azure Fundamentals (AZ-900)
    2) Microsoft Azure Data Fundamentals (DP-900)
    3) Microsoft 365 Fundamentals (MS-900)
    4) Microsoft Security, Compliance, and Identity Fundamentals (SC-900)
    5) Microsoft Azure AI Fundamentals (AI-900)
    .

    Με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων κατάρτισης, χορηγήθηκε στους ωφελούμενους επιπλέον πρόσβαση σε δεξαμενή ερωτήσεων για την εξάσκηση και την προετοιμασία τους για τις εξετάσεις πιστοποίησης.
    Οι ωφελούμενοι που ολοκλήρωσαν επιτυχώς την κατάρτιση και συμμετείχαν στη διαδικασία των εξετάσεων πιστοποίησης έλαβαν Βεβαίωση Παρακολούθησης, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος.
    Οι ωφελούμενοι που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία των εξετάσεων, έλαβαν επιπρόσθετα Πιστοποίηση της Microsoft.

    Δείτε εδώ τη Δημόσια Πρόσκληση:

    https://www.dypa.gov.gr/simera-ksekinoun-oi-aitiseis-ghia-to-neo-proghramma-katartisis-me-pistopiisi-se-cloud-services-oaed-microsoft

  • Amazon Web Services

    Η ΔΥΠΑ και η εταιρεία Amazon Web Services, EMEA SARL τον Ιούλιο του 2021 υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, προκειμένου να προωθήσουν τη συνεργασία τους στους τομείς της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και της ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούνται πρωτοβουλίες και δράσεις για την υποστήριξη ενός εργατικού δυναμικού έτοιμου για το υπολογιστικό σύννεφο (computing cloud), την προώθηση της εκπαίδευσης σε ψηφιακές δεξιότητες μελλοντικών γενεών και την προώθηση επιχειρήσεων με δυνατότητα χρήσης cloud στη χώρα.

    Η πρώτη κοινή δράση, η οποία ξεκίνησε στις 26/11/2021 και ολοκληρώθηκε στις 10/12/2021, περιελάμβανε δωρεάν κατάρτιση σε εγγεγραμμένους ανέργους, με την υλοποίηση διαδικτυακού προγράμματος κατάρτισης, με θέμα “AWS Cloud Practitioner Essentials”. Βασικός στόχος ήταν η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και συγκεκριμένα των δεξιοτήτων τους στο αντικείμενο των βασικών αρχών του υπολογιστικού νέφους.

    Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και διεξήχθη μέσω του επίσημου εκπαιδευτικού φορέα για την Ελλάδα OTEAcademy (Amazon Training Partner). Οι συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν την κατάρτιση έλαβαν βεβαίωση παρακολούθησης.

    Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι καταρτιζόμενοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο αξιολόγησης, από την επεξεργασία του οποίου προέκυψε ότι το 90% των συμμετεχόντων αξιολόγησε θετικά το σύνολο του προγράμματος.

    Περισσότερες πληροφορίες εδώ

  • Google Ελλάδος
    1. Η πρώτη κοινή δράση περιελάμβανε την δωρεάν κατάρτιση στο ψηφιακό μάρκετινγκ – digital marketing, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας σε 3.000 ανέργους έως 29 ετών. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε δύο κύκλους, με έναρξη 14/07/2020 και ολοκλήρωση 11/12/2020 και διενεργήθηκε διαδικτυακά μέσω ασύγχρονης αλλά και σύγχρονης εκπαίδευσης, με συνολική διάρκεια 75 ώρες.
      Οι ωφελούμενοι που ολοκλήρωσαν επιτυχώς το πρόγραμμα, έλαβαν πιστοποίηση από την Google και τους δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής σε επιδοτούμενο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σχετικό με το αντικείμενο κατάρτισης.
       
    2. Στη συνέχεια ακολούθησε νέα δράση που αφορά Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Επαγγελματικής Κατάρτισης με Πιστοποίηση, για έως 3.000 ανέργους, ηλικίας έως 29 ετών, για τέσσερα διαφορετικά πιστοποιητικά τα οποία παρέχονται στα αγγλικά. Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν μέσω της πλατφόρμας του Coursera. Κάθε ωφελούμενος έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει από ένα έως και τέσσερα προσφερόμενα πιστοποιητικά: IT Support Specialist, UX Designer, Project Manager, Data Analyst.
      Με την επιτυχή ολοκλήρωση απονέμεται πιστοποιητικό παρακολούθησης από την πλατφόρμα του Coursera.
       
    3. Κατά την τρίτη φάση της συνεργασίας, η ΔΥΠΑ και η Google Ελλάδας, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, υλοποίησαν το “Πρόγραμμα Κατάρτισης για τη Δημιουργία Νέων Επιχειρήσεων στη Ψηφιακή Εποχή”, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα σε 4.000 ανέργους, ηλικίας έως 45 ετών, να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να δημιουργήσουν ένα επιχειρηματικό πλάνο για μια βιώσιμη start-up.
      Έχοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες του σήμερα, υλοποιήθηκε ένα καινοτόμο, εξ αποστάσεως πρόγραμμα σύγχρονης κατάρτισης, διάρκειας 2 εβδομάδων (35 ώρες), μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της εταιρείας Google που βοήθησε τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων όπως:
    • τεχνικές δεξιότητες που σχετίζονται με την ταυτότητα της επιχείρησης, τη χαρτογράφηση της αγοράς και τη δημιουργία πλάνου μάρκετινγκ
    • βέλτιστες πρακτικές για δημιουργία ιστοσελίδας, προώθηση στο διαδίκτυο, διαχείριση και ανάλυση δεδομένων για την επιχείρηση
    • καθοδήγηση στη σύνθεση του επιχειρηματικού πλάνου.
      Με την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος, οι καταρτιζόμενοι έλαβαν βεβαίωση παρακολούθησης από την Google Ελλάδας.
      Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα εδώ

     

  • Coursera

    Η ΔΥΠΑ και η εταιρεία Coursera, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την παροχή εξ’ αποστάσεως κατάρτισης σε ανέργους, μέσω της δωρεάν πρόσβασης στην παγκοσμίως αναγνωρισμένη διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης της Coursera, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της τελευταίας. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν 77 σειρές μαθημάτων υποτιτλισμένων στα ελληνικά, καθώς και  3.800 αγγλόφωνες σειρές μαθημάτων, που ανήκουν  σε μια τεράστια γκάμα θεματικών πεδίων και παρέχονται από κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, όπως τα Carnegie Mellon, Columbia University, Duke University, École Polytechnique, Johns Hopkins University, Imperial College, New York University, Princeton University, Stanford University, University of Chicago, University of Leeds και Yale University.

    Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 18/11/2020 και ολοκληρώθηκε στις 15/02/2021.  Συνολικά, στην διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης εγγράφηκαν 24.626 άνεργοι, οι οποίοι παρακολούθησαν 400.489 διδακτικές ώρες και ολοκλήρωσαν 31.377 μαθήματα. Οι ωφελούμενοι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν όσα διαδικτυακά μαθήματα τους ενδιέφεραν και με την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε ενός από αυτά, η εταιρεία Coursera παρείχε πιστοποιητικό παρακολούθησης.

    Κατά τη διάρκεια του προγράμματος και στο πλαίσιο της ανατροφοδότησης, οι συμμετέχοντες κατέθεταν τις απόψεις τους στην διαδικτυακή πλατφόρμα, σχετικά με τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική εμπειρία, οι οποίες ήταν εξαιρετικά θετικές. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η τελική αξιολόγηση του προγράμματος από τους συμμετέχοντες, μέσω συμπλήρωσης σχετικού ερωτηματολογίου.

  • Cisco Hellas

    Η ΔΥΠΑ και η Cisco Hellas S.A., στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν τον Οκτώβριο 2020 με τη ιδιότητα των μελών της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση για την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος και την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας, συνεργάστηκαν γα την υλοποίηση διαδικτυακού προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης το οποίο προσφέρθηκε δωρεάν σε ανέργους στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Ε.Κ.Τ.) της εταιρείας.

    Το πρόγραμμα παρείχε διαδικτυακή κατάρτιση, σε έως 3.000 εγγεγραμμένους ανέργους ηλικίας 18 ετών και άνω, στη θεματική ενότητα «Εισαγωγή στην Κυβερνοασφάλεια». Το πρόγραμμα διεξήχθη μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Cisco Networking Academy και σχεδιάστηκε για όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν στον τομέα της πληροφορικής με εξειδίκευση στην κυβερνοασφάλεια, ενώ προσφέρθηκε στα ελληνικά. Οι συμμετέχοντες έλαβαν πιστοποιητικό ολοκλήρωσης, μετά την παρακολούθηση του μαθήματος, την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας της τελικής εξέτασης και τη συμμετοχή στη διαδικασία αξιολόγησης του μαθήματος, αλλά και Ψηφιακό Πιστοποιητικό (Digital Badge) το οποίο αποτελεί την ηλεκτρονική επιβεβαίωση των δεξιοτήτων και των γνώσεων που αποκτήθηκαν. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 9/6/2021 (έναρξη διαδικασίας εγγραφής καταρτιζομένων στην πλατφόρμα) και έληξε στις 25/7/2021.

    Περαιτέρω πληροφορίες εδώ

  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

    Η ΔΥΠΑ συνεργάστηκε με το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος “Καινοτόμες Μέθοδοι στον Αγροτικό Τομέα”, με την μέθοδο της εξ αποστάσεως σύγχρονης κατάρτισης, για 100 εγγεγραμμένους ανέργους.

    Το πρόγραμμα αφορούσε ανέργους απόφοιτους γεωπονικής κατεύθυνσης ή νέους ανέργους, οι οποίοι είναι γνώστες πληροφορικής και αυτοματισμών και ενδιαφέρονται για την εφαρμογή σύγχρονων και καινοτόμων μεθόδων στην εγχώρια αγροτική παραγωγή και σχεδιάστηκε με σκοπό οι ωφελούμενοι να λάβουν τη σχετική τεχνογνωσία, ώστε να είναι σε θέση να επιλέγουν κάθε φορά τις κατάλληλες μεθόδους και τεχνολογικές λύσεις για τη βελτιστοποίηση του τρόπου καλλιέργειας, με απώτερο στόχο την αύξηση της παραγωγής ποσοτικά και ποιοτικά, τη μείωση του σχετικού κόστους και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Υλοποιήθηκε από τις 12/10/2021 έως τις 27/11/2021, σε 21 διαδικτυακές συνεδρίες με τη μέθοδο της σύγχρονης εκπαίδευσης, συνολικής διάρκειας 70 (εβδομήντα) ωρών.

    Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, ηλικίας 18-60 ετών, ενίσχυσαν μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας τις γνώσεις τους σε σχέση με τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

    1. Μέθοδοι βελτίωσης ποιότητας εδάφους

    2. Μέθοδοι αύξησης της αγροτικής παραγωγής και χρήση βιολογικών πρόσθετων ουσιών

    3. Τεχνολογικά καινοτόμες λύσεις για τη βελτιστοποίηση του τρόπου καλλιέργειας και χρήση αυτοματοποιημένων διαδικασιών για τις αγροτικές εργασίες

    Οι αποκτηθείσες δεξιότητες θα αποτυπωθούν και επίσημα με τη χορήγηση, σε όσους ολοκληρώσουν το Πρόγραμμα, Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

  • ΟΠΑ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

    Η ΔΥΠΑ  συνεργάστηκε με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), ένα από τα κορυφαία ιδρύματα τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, στην υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος εξ αποστάσεως ασύγχρονης κατάρτισης μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του ΟΠΑ, το οποίο ανέλαβε την πιλοτική εφαρμογή στον τουριστικό τομέα. Το πιλοτικό πρόγραμμα, απευθυνόταν σε 100 εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό, ηλικίας 18-49 ετών, σε συναφή θεματικά αντικείμενα, με σύγχρονα και χρηστικά εργαλεία σε περιβάλλον e-learning και κάλυπτε τα παρακάτω θεματικά αντικείμενα.

    • Ψηφιακό Μάρκετινγκ και Κοινωνικά Δίκτυα E-DIGIMA, διάρκειας 40 ωρών
    • Επιχειρηματικές Εφαρμογές με το MS Excel, διάρκειας 45 ωρών
    • Διαδικασία ανάπτυξης και διατήρησης της προσωπικής εικόνας στο πλαίσιο της επαγγελματικής σταδιοδρομίας ενός ατόμου PERSONAL BRANDING,  διάρκειας 36 ωρών
    • Διοίκηση ΜΜΕ παροχής υπηρεσιών,  διάρκειας 25 ωρών

    Οι δικαιούχοι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα από τα προαναφερόμενα αντικείμενα κατάρτισης.

    Στους εκπαιδευόμενους που ολοκλήρωσαν επιτυχώς το πρόγραμμα χορηγήθηκε Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, το οποίο συνοδεύεται από Συμπλήρωμα του Πιστοποιητικού και αναφέρονται αναλυτικά το αντικείμενο του προγράμματος, οι θεματικές ενότητες που παρακολούθησε ο εκπαιδευόμενος, καθώς και η μεθοδολογία εκπαίδευσης που ακολουθήθηκε.

  • Δήμος Ασπρόπυργου

    Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας της ΔΥΠΑ με τον Δήμο Ασπροπύργου για την αποτελεσματικότερη στήριξη των ανέργων, αναπτύχθηκε νέο πρόγραμμα κατάρτισης στην ειδικότητα Εργάτης Φύλλου Μέταλλου – Συγκολλητής Μετάλλων. Η δράση διαμορφώθηκε στο πλαίσιο των νέων συμπράξεων και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων της ΔΥΠΑ με την τοπική αυτοδιοίκηση, που έχουν ως σκοπό την αμεσότερη ανταπόκριση στις ανάγκες των τοπικών οικονομιών και αγορών εργασίας.

    Στόχος της κατάρτισης είναι η αναβάθμιση των προσόντων των υποψήφιων εργαζομένων στον τομέα της βιομηχανίας, που απαιτεί συγκεκριμένες δεξιότητες και αναβαθμισμένες γνώσεις σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες τεχνολογικές εξελίξεις στην ειδικότητα του εργάτη μετάλλου, αλλά και την ουσιαστική διασύνδεση αυτών με την αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 30 ανέργους, ηλικίας 18-55 ετών, οι οποίοι είναι κάτοικοι του Δήμου Ασπροπύργου, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων της ΔΥΠΑ και αναζητούν εργασία σε αυτή την ειδικότητα.

    Η κατάρτιση υλοποιείται στην Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ στην Ελευσίνα, ενώ η πρακτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε επιχειρήσεις του Δήμου Ασπροπύργου. Μετά την πιστοποίηση τους από διαπιστευμένο φορέα, οι καταρτιζόμενοι θα απασχοληθούν σε ποσοστό 80% σε συναφείς επιχειρήσεις. Η συνολική κατάρτιση περιλαμβάνει  180 ώρες θεωρίας και 640 ώρες πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις εντός του Δήμου Ασπρόπυργου.

    Ειδικότερα, η ΔΥΠΑ είναι υπεύθυνη για την επιλογή των ωφελούμενων, την κατάρτιση και πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους, ενώ ο Δήμος Ασπροπύργου θα συνδράμει τη ΔΥΠΑ στην εξεύρεση και υπόδειξη τοπικών επιχειρήσεων οι οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν μέσω της πρακτικής άσκησης και μετέπειτα απασχόλησης των ωφελουμένων. 

  • Δήμοι Αμαρουσίου, Μάνδρας–Ειδυλλίας, Κορυδαλλού

    Η ΔΥΠΑ σε συνεργασία με τους Δήμους Αμαρουσίου, Μάνδρας–Ειδυλλίας και Κορυδαλλού υλοποιεί πιλοτικό πρόγραμμα για την διάγνωση αναγκών των τοπικών αγορών εργασίας και την ταχύτερη σύζευξη προσφοράς και ζήτηση εργασίας. Το πρόγραμμα προσφέρει ένα σύνολο υπηρεσιών προς τους ανέργους και τις επιχειρήσεις των τριών Δήμων και οι σκοποί του προγράμματος είναι πολλαπλοί. Ενδεικτικά αναφέρονται η σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας μέσω των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ, με συνδρομή των συμβαλλομένων Δήμων των Τοπικών Επιχειρήσεων, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης με βάση τις τοπικές ανάγκες σε δεξιότητες, η διερεύνηση, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προώθησης των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων (ΕΚΟ) και η σύζευξη τοπικών επιχειρήσεων με ΕΠΑΣ και ΙΕΚ της ΔΥΠΑ για την πρακτική άσκηση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα.

    Η κατάρτιση θα υλοποιηθεί από τις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ (ΚΕΚ Ρέντη) και θα προκύψουν κατόπιν διαβούλευσης με τις επιχειρήσεις, προκειμένου να καλύψουν πραγματικές ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εγγεγραμμένους ανέργους, κατοίκους των τριών Δήμων και ηλικίας 18-65 ετών. Ο αριθμός των ωφελουμένων θα προσδιοριστεί στο επόμενο διάστημα.  

  • Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.)/ΕΚΔΔΑ

     Η ΔΥΠΑ συνεργάζεται με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) με στόχο τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού πλαισίου συμβουλευτικής τεχνικής  υποστήριξης για τη χάραξη και την προώθηση της στρατηγικής του ανθρώπινου δυναμικού της ΔΥΠΑ αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που διαθέτει το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. στα πεδία της ανίχνευσης εκπαιδευτικών αναγκών και της υλοποίησης πιστοποιημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

    Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται η βελτίωση της διοικητικής και επιχειρησιακής ικανότητας της Δ.ΥΠ.Α. μέσω της αναβάθμισης και ενδυνάμωσης των γνώσεων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της καθώς και η προώθηση των μεταρρυθμιστικών δράσεων που απορρέουν τόσο από την εφαρμογή του νέου οργανωτικού μοντέλου λειτουργίας της Δ.ΥΠ.Α., όσο και των καινοτόμων πρακτικών στον Τομέα της Απασχόλησης – Κατάρτισης.

    Με κατευθυντήρια υπόδειξη τους ανωτέρω στόχους, ανά εκπαιδευτική περίοδο, η Δ/νση Επιμόρφωσης Προσωπικού της Δ.ΥΠ.Α. υποβάλλει αιτήματα προς το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. για τη διοργάνωση ομαδικών-κλειστών σεμιναρίων που απευθύνονται αποκλειστικά στα στέλεχη της.

    Το ΙΝ.ΕΠ, από το 2021 έως τον Οκτώβριο του 2023 διοργάνωσε αποκλειστικά για τη Δ.ΥΠ.Α. 21 εκπαιδευτικά επιμορφωτικά προγράμματα, στα οποία συμμετείχαν συνολικά 468 στελέχη της ΔΥ.ΠΑ.

    Ενδεικτικοί τίτλοι εκπαιδεύσεων:

    • Κωδικοποίηση Νομοθεσίας Δημοσίων Έργων. Πρότυπα – Προδιαγραφές-Κανονισμοί.
    • Ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων έργων, μελετών, τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών.
    • Ενεργειακοί υπεύθυνοι/ες και εφαρμογή ενεργειακής διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο ISO 50001 στο δημόσιο τομέα.
    • Ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων προμηθειών και γενικών υπηρεσιών.
    • Εκπαίδευση προϊσταμένων τμημάτων.
    • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη διοίκηση εκπαίδευσης.
    • Διαχείριση κινδύνων και κρίσεων για την ασφάλεια και υγεία στις σχολικές-εκπαιδευτικές μονάδες.
    • Ενεργητικές πολιτικές για την εργασιακή (επαν)ένταξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
    • Ανάπτυξη διοικητικών ικανοτήτων: επίλυση προβλήματος (problem solving) και τεχνικές λήψης απόφασης.
    • Η ομάδα ως συντελεστής μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης.
    • Το κοινό πλαίσιο αξιολόγησης ως εργαλείο για διοίκηση ολικής ποιότητας.