Βρίσκεστε εδώ

Προγράμματα Απασχόλησης χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης

  • Σκοπός
      • Σκοπός της δράσης είναι η ανάσχεση των συνεπειών της ανεργίας και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής για τους μακροχρόνια ανέργους σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας της χώρας με προτεραιότητα στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

        Δείτε εδώ το Ενημερωτικό Προγράμματος

  • Δικαιούχοι
      • Ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα, με προτεραιότητα τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

        Έμφαση θα δοθεί σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.

        Οι δυνητικά δικαιούχοι δύναται να επιλέγουν κατά την υποβολή της αίτησης το καθεστώς ενίσχυσης της δημιουργούμενης απασχόλησης, είτε βάσει:

        i. του Κανονισμού (ΕE) αριθ. 1407/2013 (L 352) της Επιτροπής, για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (DeMinimis),

        ii. του άρθρου 32 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 651/2014 (L 187) της Επιτροπής.

  • Α) Για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν ως καθεστώς ενίσχυσης τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (DeMinimis)
      • Στο πρόγραμμα εντάσσονται επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το 3μηνο πριν την αίτηση και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 € τα προηγούμενα 3 χρόνια (τρέχον και 2 προηγούμενα).

      • Ωφελούμενοι

        Εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών της Δ.ΥΠ.Α., μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 45 ετών και άνω.

      • Διάρκεια και Ποσά Επιχορήγησης

        Η διάρκεια του προγράμματος είναι 18 μήνες με υποχρέωση διατήρησης των επιχορηγουμένων θέσεων για 6 επιπλέον μήνες μετά την λήξη της επιχορήγησης.

        Η επιχορήγηση για την αποζημίωση δαπανών της δράσης ανέρχεται σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό από 70% έως 80% της κλίμακας μοναδιαίου κόστους ανάλογα με την Διοικητική Περιφέρεια δραστηριοποίησης.

        Η επιχορήγηση ανά θέση εργασίας/ωφελούμενο ανέρχεται:

        i. στο 80% του μοναδιαίου κόστους για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

        ii. στο 70% του μοναδιαίου κόστους για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις υπόλοιπες Διοικητικές Περιφέρειες.

        Σύμφωνα με τα ανωτέρω ποσά διαμορφώνεται και το ποσό επιχορήγησης του κάθε ωφελούμενου σε μηνιαία βάση ανάλογα με την Διοικητική Περιφέρεια που δραστηριοποιείται η επιχείρηση στην οποία θα προσληφθεί, ως εξής:

        Κατηγορία επιχείρησης

        Ποσοστό
        επιχορήγησης

        Μηνιαίο Ποσό
        επιχορήγησης

        Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

        80%

        761,60

        Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις υπόλοιπες Διοικητικές Περιφέρειες

        70%

        666,40

      • Διαδικασία
        1. Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν αιτήσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα Δ.ΥΠ.Α. e-Services και προσδιορίζουν την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα της θέσης, καθώς και την κατηγορία ανέργου.

        2. H Δ.ΥΠ.Α επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις.

        3. Οι εργασιακοί σύμβουλοι της Δ.ΥΠ.Α υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης.

        4. Η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και προσλαμβάνει τον άνεργο.

  • Β) Για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν ως καθεστώς ενίσχυσης το άρθρο 32 του Κανονισμού (ΕΕ) υπ’ αριθ. 651/2014 (L 187) της Επιτροπής)
      • Στο πρόγραμμα εντάσσονται επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για τις οποίες η δημιουργούμενη θέση εργασίας αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της, σε σχέση με το μέσο όρο των δώδεκα (12) τελευταίων μηνών, που προηγούνται του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής (ΕΜΕ) και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 5.000.000€ από το έτος 2014 έως την υποβολή της αίτησης.

      • Ωφελούμενοι

        Εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών της Δ.ΥΠ.Α., που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ή σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2

        Ως άτομα σε μειονεκτική θέση νοούνται οι εγγεγραμμένοι άνω των 12 μηνών μακροχρόνια άνεργοι, που είναι 45 ετών και άνω, ήτοι να έχουν συμπληρώσει το 45o έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 46ο έτος και άνω, κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.

        Ως άτομα σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση νοούνται α) οι οι εγγεγραμμένοι άνω των 12 μηνών μακροχρόνια άνεργοι, που είναι 50 ετών και άνω, κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία και β) οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της Δ.ΥΠ.Α. άνεργοι, για χρονικό διάστημα άνω των εικοσιτεσσάρων (24) μηνών, 45 ετών και άνω, κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.

      • Διάρκεια και Ποσά Επιχορήγησης

        Η διάρκεια του προγράμματος είναι:

        • για την πρόσληψη ανέργων σε μειονεκτική θέση, 12 μήνες με υποχρέωση διατήρησης των επιχορηγουμένων θέσεων για 4 επιπλέον μήνες μετά την λήξη της επιχορήγησης.
        • για την πρόσληψη ανέργων σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, 18 μήνες με υποχρέωση διατήρησης των επιχορηγουμένων θέσεων για 6 επιπλέον μήνες μετά την λήξη της επιχορήγησης.

        Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 700 ευρώ μηνιαίως και αφορά σε προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες με προτεραιότητα στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

        Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη.

        Οι αποζημιώσεις του Δώρου Χριστουγέννων, Δώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας αποτελούν επιλέξιμη δαπάνη της δράσης, και συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό ανώτατο ποσό επιχορήγησης (ήτοι 700 ευρώ) των μηνών που αυτά καταβάλλονται.

        Η επιχορήγηση υπολογίζεται για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομισθίους το ανώτερο μέχρι είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης.

        Σύμφωνα με τα ανωτέρω, διαμορφώνεται το ποσό επιχορήγησης του κάθε ωφελούμενου σε μηνιαία βάση, ως εξής:

        Κατηγορία επιχείρησης

        Ποσοστό επιχορήγησης

        Μηνιαίο Ποσό επιχορήγησης

        Επιχειρήσεις σε όλες τις Διοικητικές Περιφέρειες με προτεραιότητα στις Διοικητικές Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

        50% μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους

        Έως 700 ευρώ

      • Διαδικασία
        1. Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν αιτήσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα Δ.ΥΠ.Α. e-Services και προσδιορίζουν την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα της θέσης, καθώς και την κατηγορία ανέργου.

        2. H Δ.ΥΠ.Α επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις.

        3. Οι εργασιακοί σύμβουλοι της Δ.ΥΠ.Α υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης.

        4. Η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και προσλαμβάνει τον άνεργο.

  •  

    Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν αιτήσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα Δ.ΥΠ.Α. e-Services (https://eservices.oaed.gr/pls/apex/f?p=1001:1:) 

     

  • Σκοπός
      • Σκοπός της δράσης είναι η προετοιμασία των νέων ανέργων, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας καθώς και η αντιμετώπιση της διαρροής εργατικού δυναμικού.

        Δείτε εδώ το Ενημερωτικό Προγράμματος

  • Δικαιούχοι
      • Επιχειρήσεις του ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα, που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το 3μηνο πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής.

        Οι εργοδότες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν εντάσσονται στο πρόγραμμα, ανάλογα με το προσωπικό που απασχολούν, ως εξής:

        Εργοδότες με Προσωπικό έως

        Ανώτατος Αριθμός Ωφελουμένων

        3 άτομα

        1

        4-9 άτομα

        2

        10-19 άτομα

        3

        20-30 άτομα

        5

        31-50 άτομα

        8

        άνω των 50 ατόμων

        20% του απασχολούμενου προσωπικού, έως 20

        Ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές για την υλοποίηση του προγράμματος ορίζονται όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας.

  • Ωφελούμενοι
      • Άνεργοι ηλικίας δεκαοκτώ (18) έως τριάντα (30) ετών, τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης και δεν απασχολούνται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο κατά την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2 και καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεργασίας.

  • Διάρκεια και Ποσά Επιχορήγησης
      • Η διάρκεια είναι 7 μήνες και η Δ.ΥΠ.Α καταβάλει μηνιαία αποζημίωση ίση με το νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις εισφορές) και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

  • Διαδικασία
        1. Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση / εντολή κενής θέσης / υπεύθυνη δήλωση στο  Πληροφοριακό Σύστημα Δ.ΥΠ.Α. e-Services και προσδιορίζουν την ειδικότητα και το εκπαιδευτικό επίπεδο της θέσης.

        2. Τα αρμόδια ΚΠΑ2 της Δ.ΥΠ.Α επιβεβαιώνουν ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις

        3. Οι εργασιακοί σύμβουλοι των αρμόδιων ΚΠΑ2 της Δ.ΥΠ.Α , υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης

        4. Η επιχείρηση επιλέγει τον ωφελούμενο και υπογράφουν συμφωνητικό συνεργασίας

  •  

    Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν αιτήσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα Δ.ΥΠ.Α. e-Services (https://eservices.oaed.gr/pls/apex/f?p=1001:1:)  

     

  • Σκοπός
      • Σκοπός της δράσης είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τις «πιο δύσκολα εξυπηρετήσιμες» πληθυσμιακές ομάδες και ειδικότερα τα άτομα με αναπηρία, οι αποφυλακισμένοι, τα απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες άτομα, τα νεαρά παραβατικά άτομα ή νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, οι γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας, τα διεμφυλικά πρόσωπα, τα θύματα εμπορίας ανθρώπων και τα πρόσωπα που συνεχίζουν να διαμένουν μετά την ενηλικίωσή σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας και είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων του Ε.Κ.Κ.Α.

        Δείτε εδώ το Ενημερωτικό Προγράμματος

  • Δικαιούχοι
      • (α) ιδιωτικές επιχειρήσεις, και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα για όλες τις ομάδες στόχο και

        (β) αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρίες ΟΤΑ που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα καθώς και επιχειρήσεις ΟΤΑ Α΄και Β΄ βαθμού, όσον αφορά στην απασχόληση ατόμων με αναπηρία.

        Οι δυνητικοί δικαιούχοι δύναται να επιλέγουν κατά την υποβολή της αίτησης το καθεστώς ενίσχυσης της δημιουργούμενης απασχόλησης, είτε βάσει:

        i. του Κανονισμού (ΕE) αριθ. 1407/2013 (L 352) της Επιτροπής, για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (DeMinimis),

        ii. του άρθρου 32 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 651/2014 (L 187) της Επιτροπής.

        Α) Για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν ως καθεστώς ενίσχυσης τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (DeMinimis) ισχύουν τα εξής:

        Στο πρόγραμμα εντάσσονται επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρίες ΟΤΑ που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα καθώς και επιχειρήσεις ΟΤΑ Α΄και Β΄ βαθμού που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το 3μηνο πριν την αίτηση και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 € τα προηγούμενα 3 χρόνια (τρέχον και 2 προηγούμενα).

        Β) Για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν ως καθεστώς ενίσχυσης το άρθρο 32 του Κανονισμού (ΕΕ) υπ’ αριθ. 651/2014 (L 187) της Επιτροπής),ισχύουν τα εξής:

        Στο πρόγραμμα εντάσσονται επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα καθώς και αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρίες ΟΤΑ που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα καθώς και επιχειρήσεις ΟΤΑ Α΄και Β΄ βαθμού για τις οποίες η δημιουργούμενη θέση εργασίας αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της, σε σχέση με το μέσο όρο των δώδεκα (12) τελευταίων μηνών, που προηγούνται του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής (ΕΜΕ) και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 5.000.000€ από το έτος 2014 έως την υποβολή της αίτησης.

  • Α) Για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν ως καθεστώς ενίσχυσης τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (DeMinimis)
      • Στο πρόγραμμα εντάσσονται επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρίες ΟΤΑ που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα καθώς και επιχειρήσεις ΟΤΑ Α΄και Β΄ βαθμού που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το 3μηνο πριν την αίτηση και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 € τα προηγούμενα 3 χρόνια (τρέχον και 2 προηγούμενα).

      • Ωφελούμενοι
        • Άτομα με Αναπηρία (AμεΑ),

        • Απεξαρτημένα Άτομα από εξαρτησιογόνες ουσίες τα οποία ολοκλήρωσαν προγράμματα απεξάρτησης,

        • Αποφυλακισμένα Άτομα,

        • Νεαρά Παραβατικά Άτομα ή Νεαρά Άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας,

        • Διεμφυλικά πρόσωπα,

        • Θύματα της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και

        • Ενήλικα άτομα που συνεχίζουν να διαμένουν μετά την ενηλικίωσή τους σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας και είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων του Ε.Κ.Κ.Α

        με δελτίο ανεργίας τουλάχιστον κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους.

      • Διάρκεια και Ποσά Επιχορήγησης

        Η διάρκεια του προγράμματος είναι 24 μήνες με υποχρέωση διατήρησης των επιχορηγουμένων θέσεων για 8 επιπλέον μήνες μετά την λήξη της επιχορήγησης. Οι αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρίες ΟΤΑ και οι επιχειρήσεις ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού δεν υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

        Η επιχορήγηση ακολουθεί τη διάρκεια του προγράμματος (24 μήνες).

        Η επιχορήγηση για την αποζημίωση δαπανών του προγράμματος ανέρχεται σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό του 75% του μοναδιαίου κόστους (μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος) με ανώτερο όριο τα 700 ευρώ μηνιαίως. Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη.

        Οι αποζημιώσεις του Δώρου Χριστουγέννων, Δώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας αποτελούν επιλέξιμη δαπάνη του προγράμματος, και συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό ανώτατο ποσό επιχορήγησης (ήτοι 700 ευρώ) των μηνών που αυτά καταβάλλονται.

        Η επιχορήγηση υπολογίζεται για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομισθίους το ανώτερο μέχρι είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης.

        Για κάθε ημέρα απασχόλησης που υπολείπεται των είκοσι πέντε (25) ημερών, το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, μειώνεται κατά 1/25

      • Διαδικασία
        1. Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν αιτήσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα Δ.ΥΠ.Α. e-Services και προσδιορίζουν την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα της θέσης, καθώς και την κατηγορία ανέργου.

        2. H Δ.ΥΠ.Α επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις.

        3. Οι εργασιακοί σύμβουλοι της Δ.ΥΠ.Α υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης.

        4. Η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και προσλαμβάνει τον άνεργο.

  • Β) Για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν ως καθεστώς ενίσχυσης το άρθρο 32 του Κανονισμού (ΕΕ) υπ’ αριθ. 651/2014 (L 187) της Επιτροπής)
      • Στο πρόγραμμα εντάσσονται επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα καθώς και αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρίες ΟΤΑ που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα καθώς και επιχειρήσεις ΟΤΑ Α΄και Β΄ βαθμού για τις οποίες η δημιουργούμενη θέση εργασίας αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της, σε σχέση με το μέσο όρο των δώδεκα (12) τελευταίων μηνών, που προηγούνται του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής (ΕΜΕ) και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 5.000.000€ από το έτος 2014 έως την υποβολή της αίτησης.

      • Ωφελούμενοι

        α. Τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών της Δ.ΥΠ.Α τουλάχιστον κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους.

        β. Τα άτομα σε «ιδιαίτερα μειονεκτική θέση» ήτοι τα Απεξαρτημένα Άτομα από εξαρτησιογόνες ουσίες, τα Αποφυλακισμένα Άτομα, τα Νεαρά Παραβατικά Άτομα ή τα Νεαρά Άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, οι γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τα διεμφυλικά πρόσωπα, τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και τα ενήλικα άτομα που συνεχίζουν να διαμένουν μετά την ενηλικίωσή τους σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας και είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων του ΕΚΚΑ, να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών της Δ.ΥΠ.Α ως εξής:

        i. Κατά τους προηγούμενους είκοσι τέσσερις (24) μήνες πριν από την ημερομηνία υπόδειξής τους, ή

        ii. Κατά τους προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες πριν από την ημερομηνία υπόδειξής τους εφόσον πληρούν ταυτόχρονα τουλάχιστον μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

        - είναι ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών ή

        - δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση ή έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση χωρίς στη συνέχεια να έχουν προχωρήσει σε ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης ή

        - είναι άνω των 50 ετών ή

        - ζουν μόνοι έχοντας τη φροντίδα ενός ή περισσότερων εξαρτώμενων μελών.

      • Διάρκεια και Ποσά Επιχορήγησης

        Η διάρκεια του προγράμματος είναι 24 μήνες με υποχρέωση διατήρησης των επιχορηγουμένων θέσεων για 8 επιπλέον μήνες μετά την λήξη της επιχορήγησης. Οι αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρίες ΟΤΑ και οι επιχειρήσεις ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού δεν υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

        Η επιχορήγηση είναι μόνο για 24 μήνες.

        Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται:

        α. Το 75% του μηνιαίου μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 700 ευρώ μηνιαίως, για την πρόσληψη ωφελούμενων Ατόμων με Αναπηρία.

        β. Το 50% του μηνιαίου μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 700 ευρώ μηνιαίως, για την πρόσληψη ωφελούμενων Απεξαρτημένων Ατόμων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας, θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, διεμφυλικών προσώπων, θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και ενήλικων ατόμων που συνεχίζουν να διαμένουν μετά την ενηλικίωσή τους σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας και είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων του Ε.Κ.Κ.Α..

        Ως «μισθολογικό κόστος», νοείται το συνολικό ποσό που πράγματι επιβαρύνει τον δικαιούχο της ενίσχυσης όσον αφορά τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ακαθάριστων αποδοχών προ φόρων και υποχρεωτικών εισφορών, όπως οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

        Οι αποζημιώσεις του Δώρου Χριστουγέννων, Δώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας αποτελούν επιλέξιμη δαπάνη του προγράμματος, και λαμβάνονται υπόψη για το συνολικό ανώτατο ποσό επιχορήγησης (ήτοι 700 ευρώ) των μηνών που αυτά καταβάλλονται.

        Η επιχορήγηση υπολογίζεται για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομισθίους το ανώτερο μέχρι είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης.

        Για κάθε ημέρα απασχόλησης που υπολείπεται των είκοσι πέντε (25) ημερών, το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, μειώνεται κατά 1/25.

      • Διαδικασία

        Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν αιτήσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα Δ.ΥΠ.Α. e-Services και προσδιορίζουν την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα της θέσης, καθώς και την κατηγορία ανέργου.

        • H Δ.ΥΠ.Α επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις.

        • Οι εργασιακοί σύμβουλοι της Δ.ΥΠ.Α υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης.

        • Η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και προσλαμβάνει τον άνεργο.

  •  

    Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν αιτήσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα Δ.ΥΠ.Α. e-Services (https://eservices.oaed.gr/pls/apex/f?p=1001:1:)  

  • Σκοπός
      • Σκοπός της δράσης είναι η ανάσχεση των συνεπειών της ανεργίας και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, για συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας: μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, άνεργοι με 24μηνη ανεργία, άνεργοι άνω των 55 ετών με 12μηνη ανεργία, άνεργοι που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση ή που την έχουν ολοκληρώσει χωρίς να έχουν προχωρήσει σε ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών και ρομά.

        Δείτε εδώ το Ενημερωτικό Προγράμματος

  • Δικαιούχοι
      • Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα, σε όλη την επικράτεια.

        Οι δυνητικοί δικαιούχοι δύναται να επιλέγουν κατά την υποβολή της αίτησης το καθεστώς ενίσχυσης της δημιουργούμενης απασχόλησης, είτε βάσει:

        i. του Κανονισμού (ΕE) αριθ. 1407/2013 (L 352) της Επιτροπής, για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (DeMinimis),

        ii. του άρθρου 32 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 651/2014 (L 187) της Επιτροπής.

  • Α) Για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν ως καθεστώς ενίσχυσης τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (DeMinimis)
      • Στο πρόγραμμα εντάσσονται επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το 3μηνο πριν την αίτηση και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 € τα προηγούμενα 3 έτη (τρέχον οικονομικό έτος και 2 προηγούμενα).

      • Ωφελούμενοι
        1. Άνεργες μητέρες, οι οποίες επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους και έχουν τουλάχιστον ένα τέκνο έως 8 (οκτώ) ετών και εξάμηνη ανεργία,

        2. Άνεργοι/ες άνω των 55 ετών με 12μηνη ανεργία,

        3. Άνεργοι/ες με 24μηνη ανεργία,

        4. Άνεργα άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση ή που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση χωρίς στη συνέχεια να έχουν προχωρήσει σε ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης,

        5. Άνεργα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών , και

        6. Άνεργοι/ες ρομά.

      • Διάρκεια και Ποσά Επιχορήγησης

        Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες με υποχρέωση διατήρησης των επιχορηγουμένων θέσεων για 4 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.

        Η επιχορήγηση ακολουθεί τη διάρκεια του προγράμματος (12 μήνες).

        Η επιχορήγηση για την αποζημίωση δαπανών της δράσης ανέρχεται σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό του 75% του μοναδιαίου κόστους (μισθολογικό και μη μισθολογικό) με ανώτερο όριο τα 700 ευρώ μηνιαίως. Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη.

        Οι αποζημιώσεις του Δώρου Χριστουγέννων, Δώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας αποτελούν επιλέξιμη δαπάνη του προγράμματος και συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό ανώτατο ποσό επιχορήγησης (ήτοι 700 ευρώ) των μηνών, όπου αυτά καταβάλλονται.

        Η επιχορήγηση υπολογίζεται για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομισθίους το ανώτερο μέχρι είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης.

        Για κάθε ημέρα απασχόλησης που υπολείπεται των είκοσι πέντε (25) ημερών, το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, μειώνεται κατά 1/25.

      • Διαδικασία
        1. Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν αιτήσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα Δ.ΥΠ.Α. e-Services και προσδιορίζουν την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα της θέσης, καθώς και την κατηγορία ανέργου.

        2. H Δ.ΥΠ.Α επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις.

        3. Οι εργασιακοί/ές σύμβουλοι της Δ.ΥΠ.Α υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης.

        4. Η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και προσλαμβάνει τον/την άνεργο/η

  • Β) Για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν ως καθεστώς ενίσχυσης το άρθρο 32 του Κανονισμού (ΕΕ) υπ’ αριθ. 651/2014 (L 187) της Επιτροπής)
      • Στο πρόγραμμα εντάσσονται επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, για τις οποίες η δημιουργούμενη θέση εργασίας αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της, σε σχέση με το μέσο όρο των δώδεκα (12) τελευταίων μηνών, που προηγούνται του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής (ΕΜΕ) και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 5.000.000€ από το έτος 2014 έως την υποβολή της αίτησης.

      • Ωφελούμενοι
        1. Άνεργες μητέρες οι οποίες επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους και έχουν τουλάχιστον ένα τέκνο έως 8 (οκτώ) ετών και 6μηνη ανεργία,

        2. Άνεργοι/ες άνω των 55 ετών με 12μηνη ανεργία,

        3. Άνεργοι/ες με 24μηνη ανεργία,

        4. Άνεργα άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση ή που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση χωρίς στη συνέχεια να έχουν προχωρήσει σε ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης,

        5. Άνεργα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών , και

        6. Άνεργοι/ες ρομά με 6μηνη ανεργία.

      • Διάρκεια και Ποσά Επιχορήγησης

        Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες με υποχρέωση διατήρησης των επιχορηγουμένων θέσεων για 4 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.

        Η επιχορήγηση ακολουθεί τη διάρκεια του προγράμματος (12 μήνες).

        Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται:

        το 50% του μηνιαίου μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 700 ευρώ μηνιαίως.

        Ως «μισθολογικό κόστος», για τις ανάγκες της παρούσας, νοείται το συνολικό ποσό που πράγματι επιβαρύνει τον δικαιούχο της ενίσχυσης όσον αφορά τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ακαθάριστων αποδοχών προ φόρων και υποχρεωτικών εισφορών, όπως οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

        Οι αποζημιώσεις του Δώρου Χριστουγέννων, Δώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας αποτελούν επιλέξιμη δαπάνη της δράσης, και συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό ανώτατο ποσό επιχορήγησης (ήτοι 700 ευρώ) των μηνών που αυτά καταβάλλονται.

        Η επιχορήγηση υπολογίζεται για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομισθίους το ανώτερο μέχρι είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης.

        Για κάθε ημέρα απασχόλησης που υπολείπεται των είκοσι πέντε (25) ημερών, το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, μειώνεται κατά 1/25.

      • Διαδικασία
        1. Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν αιτήσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα Δ.ΥΠ.Α. e-Services και προσδιορίζουν την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα της θέσης, καθώς και την κατηγορία ανέργου.

        2. H Δ.ΥΠ.Α επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις.

        3. Οι εργασιακοί/ές σύμβουλοι της Δ.ΥΠ.Α υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης.

        4. Η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και προσλαμβάνει τον/την άνεργο/η.

  •  

    Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν αιτήσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα Δ.ΥΠ.Α. e-Services (https://eservices.oaed.gr/pls/apex/f?p=1001:1:)